Treceți la conținutul principal

Ce este bine sa stiti?

Ce este bine sa stiti?
 

Persoanele care ajung sa fie victime ale accidentelor rutiere sau familiile celor care îsi pierd viata în accidentele rutiere pot fi despagubite de companiile de asigurari, insa fara sprijin din partea justitiei, alaturi de avocati competenti, victimele primesc doar maruntis. Victimele accidentelor rutiere nu ar trebui sa cada la întelegere cu soferii vinovati. Sumele oferite de acestia sunt mult mai mici decât cele cuvenite legale, singura solutie pentru o justa despagubire fiind actiunea în instanta.
Cel mai important, victima sau rudele acesteia trebuie sa se fereasca de asa-zisele negocieri cu soferii care au provocat accidentele. De ce? Daca se ajunge la un proces, sumele recuperate pot fi mult mai mari. De exemplu, pentru un accident soldat cu câteva fracturi usoare, un sofer a propus victimei sa-i plateasca 5.000 de lei. Pe calea instantei, suma ar fi putut fi de 5.000 Euro.
De ce nu este bine sa negociezi direct? Daca soferul vinovat se întelege cu victima pentru o despagubire materiala, aceasta va trebui sa semneze la notar o declaratie prin care sustine ca nu mai are pretentii materiale. În aceasta situatie, firma de asigurare care are încheiata o polita pentru autovehiculul implicat în accident, scapa de orice raspundere, nu mai plateste nici o dauna celui vatamat sau familiilor celor decedati.

Atentie la reprezentantii firmelor de asigurari care se vor grabii sa ofere ajutor financiar aparent multumitor. Acest asa zis "ajutor", este de fapt un truc, prin care acestia vor oferi o suma foarte mica, in locul sumei legale cuvenite care este foarte mare. Odata semnata intelegerea pentru suma oferita, persoana vatamata sau familile celor decedati nu vor mai putea primii o despagubire corecta, chiar daca acestia ar inainta o contestatie. In felul acesta firma de asigurari va castiga si va avea mai putin de platit.  

Atentie la ce semnati! Sunt cazuri când familia victimei, nici nu mai este parte din proces. Se practica cesiunea drepturilor litigioase de la familie catre avocat. Mai precis, printr-un act inselator unii avocati vor cumpara drepturile de despagubiri de la titularii lor, oferind pe loc sume de bani foarte mici, profitand de nestiinta si vulnerabilitatea persoanelor indurerate. Ulterior acesti avocati rau intentionati, vor obtine adevaratele drepturi in instanta, imbogatindu-se pe seama unor oameni napastuiti.
Alti avocati fac promisiuni ca vor platii din buzunarul lor, chiar cheltuielile de spitalizare sau, daca este cazul, cele de înmormântare. Este lesne de inteles ca o persoana necunoscuta nu poate fi atat de binevoitoare fara sa aibe un interes ascuns.
Insa persoanele indreptatite sa obtina despagubiri, nu stiu ca pot obtine sume substantiale si pot cadea in aceasta cursa.

Atentie la comisioanele foarte mici promise de unii avocati. Deseori se stipuleaza in contractul de asistenta juridica un comision de 10%.  Aceasta asa-zisa "oferta avantajoasa", pe care unii avocati o fac, este doar o momeala prin care acestia urmaresc sa-si atraga cat mai multi clienti intr-un mod neloial. In realitate afirmatia lor face referire doar la onorariul de succes care este un onorariu cu totul si cu totul suplimentar, adica o plata in plus pentru succesul procesual obtinut. Onorariul normal al avocatului (nu cel de succes) si celelalte cheltuieli ale procesului, care nu sunt mici si nici putine, in termeni juridici sunt subînțelese si nu e obligatoriu sa fie mentionate detaliat decat sub titlul de alte cheltuieli. Totusi, acestea vor aparea amanuntit, in nota de plata a clientului la sfarsitul procesului.
Este o imprudenta sa credem ca doar acesta este plata pe care o cere avocatul. La sfarsit, veti avea surpriza sa vedeti ca exista multe alte cheltuieli care vor fi luate din suma obtinuta.
De exemplu:
    •    - onorariu avocat ( nu cel de succes) pentru munca depusa,

    •    - onorariu de succes (se plateste la sfarsit ca urmare a succesului obtinut),

    •    - consultanta juridica, care poate fi si 100 Euro/ora,

    •    - cheltuieli cu deplasarile avocatului la instante si la alte autoritati in interesul clientului care pot fi intre 100 si 500 lei pentru o deplasare.

    •    - costul cu telefon fax in interesul clientului

    •    - cheltuieli judiciare:

    •    - taxa de timbru, care este 10% din valoarea totala a despagubirii 

    •    - expertize in unele cazuri care sunt extrem de scumpe

    •    - timbre judiciare  

    •    - taxe postale

    •    - taxe copiere a actelor din dosar

    •    - reevaluari la medicul legist

    •    -legalizari, apostilari, traduceri si orice alte operatiuni contra cost ocazionate pentru desfasurarea procesului.

La final se poate vedea ca procentul datorat avocatului este cu mult mai mare, ajungand la 40% chiar 50%.

Cititi cu atentie contractul. Cereti o copie a contractului incheiat cu avocatul care va reprezinta in proces. Verificati in descrierea contractului daca sunt stipulate si alte cheltuieli. Daca in contract este stipulat ca toate cheltuielile cu desfasurarea procesului, inclusiv toate taxele sunt cuprinse in acest procent de 10%, atunci se poate spune ca aceasta este toată cheltuiala dvs.. Insa acest lucru este imposibil, intrucat orice avocat trebuie sa plateasca la stat taxa de timbru care este 10% din voloarea totala de despagubire obtinuta, ceea ce ar insemna ca lucreaza gratis, in sensul unei actiuni caritabile.
Va indemnam sa fiti precauti.

Pentru consultanta gratuita, cat si pentru intocmirea dosarului tot in mod gratuit, va rugam sa ne contactati la telefon 0735263995 sau trimiteti-ne un mesaj, cu numarul dvs. de telefon prin formularul de mai jos, iar noi va vom contacta.

Cacovean Mariana , director vanzari Asist Expert Consult
telefon 0735263995

Formular de contact


*

Mesaj *