Treceți la conținutul principal

Criterii a unei juste pretentii la despagubiri

Criterii de intocmire a unei juste pretentii la despagubiri

Desi poate parea simplu, din moment ce este si legal, pretentia la despagubire a celui care o solicita trebuie bine documentata si dovedita. Din experienta noastra vasta, putem spune care sunt detaliile care conteaza, atunci cand soliciti despagubiri.

    •    Pentru vatamarile corporale, o evaluare medicala amanuntita atat a medicului legist cat si a celui specialist, este vitala, deoarece pretul unei zile de ingrijire medicala poate porni de la 400 lei/zi si ajunge la 1000lei/zi, chiar si peste, in functie de gravitatea traumelor suferite si de repercursiunea lor in timp. O evaluare a medicului psiholog, deasemenea apreciaza valoarea cererii de despagubiri. Afectarea emotionala si estetica poate si trebuie sa fie evaluata corect. Afectarea integritatii sociale, personale, profesionale, a restrangerii capacitatii de munca, care atrage dupa sine importante pierderi financiare, scaderea nivelului de trai si restrangerea posibilitatilor de viata, toate acestea trebuie studiate, analizate si bine documentate pentru o estimare corecta a intinderii prejudiciului suferit. In vatamarile grave, urmate de diferite grade de handicap, sau in cele deosebit de grave cu pierderi de organe, pierderea mobilitatii partiale, sau totale, cand cei vatamati vor avea nevoie de ingrijiri medicale pe tot parcursul vietii, si de o persoana care sa-i ajute permanent, este imperativ ca despagubirile sa fie maxime, pretul acestora oricat de mare ar fi, nereusind sa  acopere total prejudiciul suferit.


    •    Pentru cazurile de deces. Cine poate cunoaste pretul unei persoane? Cum am putea solicita un pret corect? Cum se explica diferentele de valori atat de mari uneori obtinute sub titlul de despagubiri in urma unui deces de familii diferite. Nu au toti aceeasi durere? Nu merita toti acelasi pret? Si aici criteriile sunt multe si variate si pentru fiecare persoana indreptatita, cererea de despagubire va fi intocmita diferit. Asa cum exista criterii de apreciere, tot asa exista criterii de diferentiere, de diminuare a pretentiei la despagubiri. In primul rand trebuie analizata persoana decedata-victima accidentului rutier. Cine a fost, ce varsta a avut, ce studii, ce profesie, daca muncea si ce, cati bani castiga, ce nivel de trai avea, daca era o persoana instarita, sau avea venituri modeste, sau poate era asistat social, daca avea familie, copii, daca avea grija de familia lui, daca avea o buna reputatie in societate, daca avea o sanatate buna, care nu ar fi contribuit la deces, daca era o persoana iubita, regretata de cei din familie, ce prejudiciu aduce pierderea ei. Doar prejudiciu moral sau si material? Avea persoane in intretinere, care depindeau direct de ea? Toate acestea si poate multe altele alcatuiesc un portret, o imagine, a "valorii" pierderii unui om iubit. Daca unii oameni si-au adus o contributie si au adaugat o anumita valoare in vietile celor apropiati, pierderea unora este imensa si nu va putea fi niciodata alinata cu bani, cum ar fi pierderea unor parinti care isi pierd unicul copil in floarea varstei, care i-a iubit si i-a respectat si era toata bucuria si fericirea lor in aceasta viata, sau pierderea unui copil minor care isi pierde mama sau chiar ambii parinti in accident rutier, ramanand orfan si singur, conditionat sa traiasca fara lumina si caldura si protectia iubirii de mama sau de tata, cel mai important ingredient al dezvoltarii si formarii armonioase al unui copil. 


Acestea sunt pierderi ce nu pot fi intelese si estimate corect, pentru ca nu pot fi alinate cu bani oricat de multi ar fi, nu vor acoperi decat partial, valoarea prejudiciului suferit. Apoi dupa aprecierea persoanei decedate, desigur se va face o analiza totala a persoanei care solicita despagubiri. Conform legii, pot solicita despagubiri rudele de gradul 1 si 2. Deci parintii fratii sot/sotie, copii, bunici si nepoti. La fel se analieaza persoana ce solicita despagubire, in raport cu persoana decedata: ce rude au fost, ce relatie au avut impreuna, cat de intensa a fost aceasta relatie, daca locuiau impreuna, cum este solicitantul afectat de pierderea ei. La fel cine este reclamantul (solicitantul), ce studii are, ce educatie, ce profesie, ce situatie financiara, daca pierderea suferita este doar morala sau si materiala (decedatul se ingrijea financiar de aceasta persoana). La fel toate aceste detalii, documentate cu dovezi duc la intocmirea unui dosar amanuntit de dauna, care va fi inaintat dupa dorinta clientului la negocieri sau in instanta, pentru obtinerea unei juste despagubiri, care potrivit legii este destinata sa aduca o compensare, o alinare a pierderii suferite si nicidecum sa incurajeze si sa creeze premisele unei imbogatiri, pentru ca in acest caz scopul justitiei ar putea fi compromis.

Pentru consultanta gratuita, cat si pentru intocmirea dosarului tot in mod gratuit, va rugam sa ne contactati la telefon 0735263995 sau trimiteti-ne un mesaj, cu numarul dvs. de telefon prin formularul de mai jos, iar noi va vom contacta.

Cacovean Mariana , director vanzari Asist Expert Consult
telefon 0735263995

Formular de contact


*

Mesaj *